Rug-en nekschool/oefentherapie

Rugpijn is één van de belangrijkste klachten binnen de gezondheidszorg. Ongeveer 80% van de volwassen bevolking zou ooit in zijn leven rugpijn doormaken.

Rug-en nekschool/oefentherapie

Rugpijn is één van de belangrijkste klachten binnen de gezondheidszorg.

Ongeveer 80% van de volwassen bevolking zou ooit in zijn leven rugpijn doormaken.

Aan de basis liggen vaak zwakke rug- en buikspieren door een tekort aan fysieke activiteiten. Een andere belangrijke oorzaak van rugpijn zijn verkeerde houdingen bij het werk of thuis en foute houding bij veelvuldig heffen en buigen. Ook slijtage ter hoogte van de tussenwervelschijf (discus) en de omliggende gewrichten kan een oorzaak zijn van pijnklachten, vooral wanneer de zenuwwortel geraakt en geïrriteerd wordt.

Bij rugscholing en houdingscorrectie werken we aan preventie van klachten ter hoogte van lage rug en nek en anderzijds aan een reconditionering van de patiënten met rug- en of nekpijn: het herstellen van het evenwicht tussen verminderde belastbaarheid (draagkracht) en de belasting van de wervelzuil.

Rug- en nekklachten kunnen voorkomen worden door:

  • Het begrijpen van de biomechanica en pathologie ter hoogte van de wervelkolom
  • Het aanleren van correcte houdingen
  • Het correct leren heffen en tillen
  • Ergonomie (tijdens dagelijkse taken of werkhoudigen en ook sportspecifieke bewegingen)
  • Preventieve oefentherapie
  • Eventuele reconditionering

Onze werkwijze legt vooral de nadruk op preventie en dit op 3 niveaus:

  • Primair: er is nog geen letsel aanwezig
  • Secundair: er zijn lichte rug -of nekklachten aanwezig
  • Tertiair: je heb reeds intense rug-of nekproblemen

Het corrigeren van je houding is niet alleen belangrijk voor het genezen of voorkomen van rug -en nekklachten. Ook voor het algemeen functioneren van alle andere gewrichten en systemen in ons lichaam is een goede houding essentieel.

Tevens bij een structureel probleem van de wervelkolom kunnen wij u een optimale ondersteuning bieden met behulp van een specifiek aangepast oefenprogramma. Voorbeelden: behandeling van scoliose, spondylolyse en spondylolisthese, reumatische aandoeningen ter hoogte van de wervelzuil, …

Vraag meer info of maak een afspraak voor rug-en nekschool/houdingscorrectie.